هیرسوتیسم و افزایش موهای زائد در زنان
هیرسوتیسم به رشد بیش از حد موهای انتهایی (terminal hair) با الگوی مردانه و وابسته به آندروژنها (androgen) در زنان گفته میشود. در مقابل، هایپرتریکوز (hypertrichosis) به افزایش رشد موهای ولوس (vellus hair) غیرجنسی (غیر وابسته به آندروژن) اشاره دارد. هیرسوتیسم در نواحیای رخ میدهد که برای رشد مو نیاز به سطح بالای آندروژن دارند، مانند لب بالا، چانه، سینه، پشت بالا، شکم و رانها. این وضعیت 5% تا 10% از افراد در سنین باروری را تحت تأثیر قرار میدهد.
هیرسوتیسم ممکن است ایدیوپاتیک باشد یا با شرایط دیگری مرتبط باشد. هیرسوتیسم خانوادگی به طور کلی در ناحیه صورت و با خط موی پیشگوشی طولانی مشخص میشود. دیگر علتها میتوانند بر اساس اندام ایجاد کنندهٔ ناهنجاری در نظر گرفته شوند. هیرسوتیسم آدرنال ممکن است به دلیل هیپرپلازی مادرزادی آدرنال (congenital adrenal hyperplasia) یا هیپرکورتیسیسم (hypercorticism) باشد. علل افزایش کورتیزول شامل هیپرپلازی ندولار اولیه، آدنوم آدرنال (adrenal adenoma) و کارسینوم آدرنال (adrenal carcinoma) هستند.
هیرسوتیسم تخمدانی میتواند به دلیل سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) یا تومورهای تخمدانی باشد. هیرسوتیسم هیپوفیزی با بیماری کوشینگ (Cushing disease)، آدنوم ترشح کننده پرولاکتین و داروهای روانگردان که پرولاکتین را افزایش میدهند (مانند آنتیسایکوتیکها) مرتبط است. تولید هورمون نابجا، مانند تولید ACTH توسط سرطان ریه سلول کوچک یا HCG توسط کوریوکارسینوما، نیز به هیرسوتیسم منجر میشود. همچنین، استروئیدهای آنابولیک به این وضعیت میانجامند.
هیرسوتیسم ممکن است با سبوره (seborrhea)، آکنه و آلوپسی آندروژنتیک (androgenetic alopecia) که به عنوان سندرم SAHA شناخته میشود، همراه باشد. این یافتهها همچنین در PCOS مشاهده میشوند؛ با این حال، در SAHA، چرخههای قاعدگی غیرتخمکگذاری نیستند و سونوگرافی تخمدان غیرقابل توجه است. سندرم HAIR-AN نیز مشخص شده است که با هایپرآندروژنمی (hyperandrogenemia)، مقاومت به انسولین و آکانتوزیس نیگریکانس (acanthosis nigricans) شناخته میشود.